آمار سرانه مطالعه ایرانیان|عجیب اما واقعی: از نیم دقیقه تا 8 ساعت در ماه

آمار سرانه مطالعه در ایران

آمار سرانه مطالعه در ایران از آمارهایی است که برای هر ایرانی جذابیت دارد، طبق آماری که آمارفکت به دست آورده است، ایرانیانی که علاقه‌مند به مطالعه کتاب هستند بیشترین علاقه را به مطالعه کتاب‌های ادعیه و قرآن با 33.3 درصد، سپس رمان و داستان با 16.2 درصد و روانشناسی و تربیت 8.8 درصد در تبه‌های اول تا سوم قرار دارد.

جمع درصدها بیش از ۱۰۰ است چراکه هر فرد امکان انتخاب حداکثر ۴ موضوع را داشته.

سرانه مطالعه کتاب توسط افراد 15 ساله به بالا در ایران نشان می‌دهد سرانه مطالعه کتب غیردرسی (به‌جز قرآن و کتب ادعیه) 4 ساعت در ماه است و البته کل سرانه مطالعه کتب غیردرسی ایرانیان در ماه، 6 ساعت و 32 دقیقه است.

 با توجه به آماری که آمار فکت از  وبسایت آماری مرکز آمار ایران به دست آورده است؛ آمار سرانه مطالعه افراد 15 سال به بالا در ایران در سال 1399 به ثبت رسیده است. بر اساس این آمار در سال 1399 بیشترین سرانه مطالعه ایرانیان در زمینه کتب غیر درسی و حدود 392 دقیقه در ماه بوده است. بر اساس آمار موجود، کمترین سرانه مطالعه ایرانیان طی سال 1399 در خصوص مطالعه نشریه بوده به‌طوری که این میزان، 23 دقیقه در ماه بوده است.

برخی از جامعه شناسان معتقدند با توجه به تعریف عامی که از مطالعه وجود دارد هر نوع خوانش که موجب بالا رفتن اطلاعات عمومی یک فرد شود (فارغ از اینکه این کسب اطلاعات با چه ابزار و رسانه‌ای منتقل می‌شود) را مطالعه می‌نامند. در نمودار زیر می‌توانید موضوع کتاب‌های موردمطالعه افراد بزرگ‌سال را مشاهده کنید. به نظر می‌رسد قرآن و کتب دینی بیشترین موضوع موردعلاقه ایرانیان است. پس از قرآن و کتب ادعیه، ۳۵ درصد افراد رمان و کتاب‌های داستان کوتاه مطالعه کرده‌اند.

سرانه مطالعه در جهان

طبق آخرین آماری که از سرانه مطالعه در جهان وجود دارد، کشور هند با سرانه مطالعه 10 ساعت و 42 دقیقه در هفته رتبه اول کشورهای دارای میانگین بالای مطالعه قرار دارد، در انتهای این لیست نیز کشور کره با 3 ساعت و 6 دقیقه میانگین مطالعه در هفته قرار گرفته است.

اندازه گیری سرانه مطالعه در کشورها معیارهای مختلفی دارند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم. اما در رابطه با میزان مطالعه ایرانیان، تفاوت آماری وجود دارد و دلیل اصلی آن نیز همین معیارهای مختلف است.

آیا تناقض در آمار وجود دارد؟

آمار همیشه اطلاعات دقیق و قابل استنادی درمورد هرموضوعی به ما می‌دهد، اما درمورد مطالعه در ایران پارامترهای مختلفی وجود دارد که باعث تناقض در آمار می‌شود؛ دو دقیقه در سال! 15 دقیقه در ماه و یا 8 ساعت در ماه و… آمارهایی با پارامترهای مختلف است که درمورد مطالعه در ایران، بین اقشار مختلف جامعه بیان می‌شود.

آمار کشورهایی با بیشترین میزان مطالعه

چرا باید مطالعه کنیم؟

توضیح اینکه مطالعه چیست و چرا باید مطالعه کنیم؟ بسیار ساده است مطالعه کسب تجربه جدید با کمترین هزینه است، خواندن یک متن به انسان دیدگاه جدیدی اعطا می‌کند که به تعبیری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زندگی در دنیای موازی
  • استفاده رایگان از تجربیات دیگران
  • صرفه جویی در وقت
  • صرفه جویی در هزینه یادگیری
  • یادگیری نکات جدید
آمار سرانه مطالعه

کتاب خواندن درواقع زندگی در یک دنیای موازی است، اگر بخواهیم یک رمان را بخوانیم می‌توانیم با راوی آن همراه شده و زندگی جدیدی را در پیش بگیریم. اگر در مسابقه های کتابخوانی شرکت کرده باشید این تصویرسازی را به خوبی بلدید و می‌توانید زندگی چندباره‌ای در دل کتاب ها داشته باشید.

آمار سرانه مطالعه و موضوعات مورد مطالعه ایرانیان

کتاب خواندن در واقع استفاده رایگان از تجربیان نویسنده است، کتاب بدون گرفتن هزینه و وارد کردن خسارت‌هایی که نویسنده متحمل شده است؛ لب کلام و شیره جان یک تجربه را به شما منتقل می‌کند.

مطالعه نوعی صرفه‌جویی در وقت است، وقتی که می‌شد با یک تصمیم نادرست از زندگی شما کاسته شود، با مطالعه و یادگرفتن نکات مهم به عمر شما بازمی‌گردد و به شما کمک می‌کند تا درمواقع حساس بهترین تصمیم را بگیرید.

آمار باسوادی جمعيت ۶ ساله و بيشتر در ایران

با خواندن یک کتاب علمی می‌توانید نتایج بزرگترین تحقیقات تاریخ را بدون حضور در آن آزمایشگاه، بدون پذیرش خطرات و آزمون و خطای آن، به دست آورید، نیازی نیست خودتان دست به کار شوید و تمام احتمالات را آزمایش کنید تا بتوانید به یک قانون یا محصول علمی دست پیدا کنید، قوانین، فرمول‌ها و محصولات کاملاً در اختیار شما هستند. خواندن کتاب به شما کمک می‌کند تا نکات جدیدی را در زندگی خود به‌کار بگیرید و بهره‌وری بیشتری داشته باشید. این یادگیری نکات جدید بسیار ارزشمند است.

آمار نرخ باسوادی جوانان (جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال)

فرهنگ کتابخوانی

چندسالی است که ایران تلاش دارد تا سرانه مطالعه جامعه را بالاتر ببرد و در این راستا فرهنگسازی‌هایی مانند؛ هفته کتاب و کتابخوانی، مسابقه کتابخوانی، کتاب خوانی های دورهم و دورخوانی‌هایی را برگزار کرده است. اما با تمام این تفاسیر هنوز از جوامع سرآمد در حوزه کتابخوانی بسیار عقب‌تر هستیم.

آمار درمورد مطالعه در جهان چه می‌گوید

طبق آماری که آمارفکت از وبسایت آماری statista به دست آورده است لیست کشورهای برتر در حوزه آمار سرانه مطالعه در جهان تعداد  30 کشور را شامل می‌شود که برترین رتبه‌های این لیست که بیش از 6 ساعت مطالعه در هفته دارند به ترتیب زیر است:

کشورمیزان مطالعه
هند10:42
تایلند09:24
چین08:00
فیلیپین07:36
مصر07:30
جمهوری چک07:24
روسیه07:06
سوئد06:54
فرانسه06:54
مجارستان06:48
عربستان سعودی06:48
هنگ کنگ06:42
لهستان06:30
ونزوئلا06:24
آفریقای جنوبی06:18
استرالیا06:18
اندونزی6

این میزان بر اساس سرانه مطالعه در کشورهای مختلف در طول یک هفته است، در این لیست کشور هند با سرانه مطالعه 10 ساعت و 42 دقیقه بیشترین میزان مطالعه در بین کشورهای جهان را دارد که این به تنهایی نوعی رکورد محسوب می‌شود.

باسوادی و درصد آن در جمعیت جوانان/جدیدترین تعریف سواد

کتاب خوانی

نکته جالب دیگر درمورد این لسیت این است که صدرنشینان آن همگی از قاره آسیا هستند که نشان‌دهنده اهمیت مطالعه و علم‌آموزی در این قاره است.

باقی کشورهایی که بیشترین میزان مطالعه در جهان را دارند نیز به ترتیب زیر است

کشورمیزان مطالعه
آرژانتین05:54
ترکیه05:54
اسپانیا05:48
کانادا05:48
آلمان05:42
آمریکا05:42
ایتالیا05:36
مکزیک05:30
انگلستان05:18
برزیل05:12
تایوان5
ژاپن04:06
کره03:06

آمار ایران در رابطه با کتاب خوانی چه می‌گوید؟

آماری که آمارفکت از مرکز آمار ایران در رابطه با میزان مطالعه ایرانیان به‌دست آورده است حاکی از آن است که میزان مطالعه در ایران با پارامترهای مختلفی سنجیده می‌شود که هرکدام را توصیف می‌کنیم. این آمار به عنوان آمار رسمی مطالعه ایرانیان در این مرکز ثبت شده و آخرین به‌روز رسانی آن مربوط به سال 1399 است.

آمار جمعیت زنان بدون تحصیلات

این دسته بندی شامل موارد زیر می‌شود.

  • سرانه زمان کل مطالعه غیردرسی چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه سال
  • سرانه زمان مطالعه کتاب غیر درسی چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه سال
  • سرانه زمان مطالعه کتاب قرآن و ادعیه چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه سال
  • سرانه زمان مطالعه کتاب غیردرسی چاپی و الکترونیکی (بجز قرآن و ادعیه) افراد 15 ساله و بیشتر باسواد به تفکیك استان در هر ماه سال
  • سرانه زمان مطالعه روزنامه چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در ماه
  • سرانه زمان مطالعه نشریه افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در ماه

این آمارگیری که مربوط به آمارگیری سال 1399 است بر روی افراد بزرگسال بالای 15 سال و دارای سواد است.

آمار سرانه مطالعه افراد ۱۵ ساله و بیشتر

کتابخانه

دسته بندی سرانه مطالعه در ایران

در مورد سرانه زمان کل مطالعه غیردرسی چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه از سال؛ این نوع مطالعه مربوط به کتب غیر درسی مانند قرآن و ادعیه، رمان، کتاب‌های آموزشی و علمی، کتاب‌های مرتبط با نکات اخلاقی، فلسفی، طنز، اخبار و هرنوع مطلب منتشر شده در فضای اینترنت و یا روی صفحه نمایشگر می‌شود که در ایران زمان این مطالعه حدود 8 ساعت و 18 دقیقه است.

آمار سرانه مطالعه کتاب غیر درسی

این آمار سرانه مطالعه کتاب غیر درسی چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه سال مربوط به کتاب‌ها و مطالب مانند آن می‌شود که در این دسته بندی قرآن و ادعیه، رمان، قصه، کتاب های آموزشی، اجتماعی، فلسفی، زبان و دیگر انواع کتاب می‌شود. در این بخش سهم هر ایرانی در ماه حدود 6 ساعت و 32 دقیقه مطاعه میانگین است.

آمار زنان ۱۵ تا ۱۹ سال بدون تحصیلات

آمار سرانه مطالعه کتاب قرآن و ادعیه

آمار سرانه مطالعه کتاب قرآن و ادعیه چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در هر ماه، شامل کتاب‌های مقدس مانند قرآن، مفاتیح، نهج‌البلاغه، دعاهای روزانه، ادعیه مناسبتی و دیگر مطالب آسمانی که در کتاب چاپ شده باشند و یا در اینترنت و فایل‌های دیجیتال منتشر شده باشند، می‌شود. سهم هر ایرانی در مطالعه این دسته از کتب نیز به صورت میانگین 2 ساعت و 32 دقیقه است.

آمار سرانه زمان مطالعه کتاب غیردرسی

سرانه زمان مطالعه کتاب غیردرسی چاپی و الکترونیکی (بجز قرآن و ادعیه) افراد 15 ساله و بیشتر باسواد به تفکیك استان در هر ماه سال نیز شامل تمام کتب اعم از داستان و رمان، فلسفی، اجتماعی، آموزشی، راهنمایی، اخبار و مجله، مطالب طنز و هر نوع کتاب و نوشته‌ای به استثنای مطالب قرآن و ادعیه می‌شود که هر ایرانی به طور متوسط در هر ما حدود 4 ساعت در این حوزه مطالعه دارد.

آمار سرانه مطالعه روزنامه

آمار سرانه مطالعه روزنامه چاپی و الکترونیکی افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در ماه شامل مطالعه هرگونه اخبار و مقاله خبری اعم از روزنامه‌های چاپی، اینترنتی و دیجیتال می‌شود که در مجموع همه این نوع مطالب هر ایرانی به صورت متوسط در هر ماه حدود 1 ساعت و 23 دقیقه از زمان خود را صرف مطالعه اینگونه مطالب در سال 1399 کرده است.

آمار دانش آموزان پایه ابتدایی دختر ایرانی از ۱۹۷۱ تا ۲۰۱۷

آمار سرانه مطالعه نشریه

در پایان این دسته بندی نیز مورد سرانه زمان مطالعه نشریه افراد 15 ساله و بیشتر باسواد در ماه، وجود دارد که نشان دهنده این است که میزان مطالعه هر ایرانی از مطالب مجلات، نشریه‌ها و مقالات این دست از نوشته‌ها چه از نوع چاپی و چه از نوع دیجیتالی و برخط به صورت میانگین چقدر بوده است. ایرانیان در سال 1399 به طور میانگین 23 دقیقه از وقت خود را در هر ماه صرف مطالعه اینگونه مطالب کرده اند.

نکته پایانی که می‌توان به آن اشاره کرد این است که میزان مطالعه ایرانیان در مجموع همه انواع مطالب در سال 1399 به میزان 8 ساعت و 18 دقیقه در ماه بوده است که اگر به طور متوسط آن را به مقدار هفته تبدیل کنیم چیزی حدود 2 ساعت و 4 دقیقه بوده است و این فاصله با کشورهای برتر در حوزه مطالعه در جهان چیزی حدود 1 ساعت کم دارد.

مقاله جذاب “زنی که سرنوشت دانش آموزان دختر ایرانی را نجات داد+۱۰ زن نابغه ایرانی را از دست ندهید.