آمار تعداد مدالهای المپیکهای تابستانی نشان میدهد که در تاریخ این مسابقات، ایالات متحده با مجموع 2761 مدال در 29 بازی المپیک موفق ترین کشور تاریخ بوده است. بیش از هزار مورد از این طلاها با تقریباً 900 مدال نقره و نزدیک به 800 مدال برنز بودهاند.
آمار امروز رادر آمارفکت بخوانید.
دومین تیم موفق در تاریخ المپیک تابستانی، روسیه (اتحاد جماهیر شوروی) بود که در 10 بازی المپیک بین سال های 1952 تا 1992، 440 طلا و بیش از 1100 مدال در مجموع به ارمغان آورد. وقتی مجموع مدال های اتحاد جماهیر شوروی، روسیه و امپراتوری روسیه با هم ترکیب می شوند، آنها هنوز بیش از یک هزار مدال از آمریکا فاصله دارند. این در حالی است که بریتانیا با 299 طلا و 980 مدال در رده پنجم قرار گرفته است.
کشورهای نوظهور
در حالی که کشورهای اروپایی و انگلیسی زبان بر جدول مدالها تسلط داشتند، دهههای اخیر شاهد افزایش مشارکت ورزشکاران کشورهای در حال توسعه، مانند کنیا، جامائیکا، و بهویژه چین بودهایم. چین تنها در 12 بازی المپیک تابستانی شرکت کرده است، آن ها تنها در دهه 1980 حضور چشمگیری در المپیک داشتند، در مسابقات آنها پنجمین رتبه در مدال طلا را در اختیار دارند.
ورزشکارانی از کشورهای آفریقایی و کارائیب نیز از آن زمان با تمرکز منابع خود بر روی ورزش های خاص، حضور چشمگیرتری داشتهاند. برای مثال، ورزشکاران کنیایی میراث ماندگاری در مسابقات دو استقامت ایجاد کردهاند، در حالی که جامائیکاییها در سالهای اخیر بر مسابقات دوی سرعت تسلط داشتند. علیرغم این افزایش سرمایه گذاری، در سه بازی المپیک گذشته رکورد تعداد ورزشکاران آفریقایی الاصل به نمایندگی از کشورهای پردرآمد در خلیج فارس مشاهده شد. مهمترین آنها، ورزشکاران متولد کنیا و اتیوپی هستند که برای بحرین در مسابقات رقابت میکنند.
تاثیر پول، سیاست و مواد مخدر
همانطور که در بالا ذکر شد، کشورهای اروپایی و انگلیسی زبان در گذشته بر جدول مدالها تسلط داشتند. زیرا آنها منابع مالی لازم را برای اعزام ورزشکاران به سراسر جهان برای مسابقه را داشتند و تا سال 1964 شهرهای میزبان همیشه در این کشورها بودند که باعث مشکلات مالی برای کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین شد. مشکلات مالی باعث شده بود که برخی از کشورها تا دهه 1980 دعوت به مسابقات المپیک تابستانی را رد کنند، به عنوان مثال، بسیاری از کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین تصمیم به تحریم المپیک مسکو در سال 1980 گرفتند.
سردستهی این تحریم ایالات آمریکا بود و دلیل این تصمیم تهاجم روسیه ( شوروی سابق ) به افغانستان بود . دلیل آنها برای این تحریم عمدتا برای مشکلات مالی بود ام با نشان دادن آن به عنوان تحریم چهرهی خود خوب جلوه کردند. این تحریم به افزایش مدالهای اتحاد جماهیر شوروی و آلمان شرقی کمک کرد، زیرا هر دو کشور بیش از شصت درصد مدالهای طلای موجود را از آن خود کردند. در تلافی، اتحاد جماهیر شوروی مسابقات المپیک را در لس آنجلس تحریم کرد و راه را برای ایالات متحده باز کرد تا تقریباً نیمی از طلاهای موجود در سال 1984 را به دست آورد.
در سالهای اخیر رسواییهای دوپینگ جایگزین عوامل مالی و سیاسی بهعنوان اصلیترین تأثیر خارجی بر جدول مدالها شدهاند. آژانس جهانی ضد دوپینگ (WADA) توسط کمیته بین المللی المپیک در سال 1999 برای مبارزه با افزایش استفاده از دارو و مواد تقویت کننده در ورزش تاسیس شد. از آن زمان به بعد، تأثیر عمده ای بر جدول مدال های المپیک داشته است و به لغو و توزیع مجدد بیش از صد مدال المپیک کمک کرده است. ورزشکاران روسیه و کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق تحت تأثیر این تصمیم توسط کمیته ی بین المللی المپیک قرار گرفته اند، ورزشکاران تحت حمایت دولت در دهه 1980 برنامهی دوپینگ در اختیار داشتند.
در سال 2019، WADA همه ورزشکاران روس را از بازی های 2020 توکیو به دلیل رسوایی دوپینگ دیگری که توسط دولت حمایت می شد، محروم کرد. ورزشکاران روسیه تنها در صورتی می توانند در مسابقه شرکت کنند که قبل از بازی ها توسط WADA تایید شده باشند و در عین حال نماینده کمیته المپیک روسیه باشند نه خود کشور. پاریس 2024 نیز تحت الشعاع موضوع دوپینگ قرار گرفت، به طوری که برخی از هیئت ها از WADA به دلیل حذف 11 شناگر چینی برای شرکت در بازی ها با وجود آزمایش ماده ممنوعه در سال 2021 انتقاد کردند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزهی آمارهای ورزش حرفهای کلیک کنید.
آمارهای مرتبط:
آمار مسن ترین بازیکنهای تیم ملی فوتبال ایران در ادوار جام جهانی
آمار ظرفیت ورزشگاههای قطر در جام جهانی فوتبال سال ۲۰۲۲
آمار میزان هزینههای میزبانی جام جهانی فوتبال (سال ۲۰۲۲)
برای مطالعه مقاله جذابترین و پرجزئیاتترین آمارهای جام جهانی کلیک کنید