آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی (سال 1395-1402)

آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی که در سال 1402 منتشر شده است حاکی از آن است که در این بازه زمانی شبه پول بیشترین میزان از اجزای تشکیل دهنده نقدینگی را به خود اختصاص داده است.

آمار امروز را در آمارفکت بخوانید.

طبق آخرین آماری که آمارفکت از مرکز آمار ایران به دست آورده است؛ آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی نشان می‌دهد که در این بازه زمانی شبه پول بیشترین میزان از اجزای تشکیل دهنده نقدینگی را به خود اختصاص داده است. در سال 1402 میزان شبه پول به 59628 هزار میلیارد ريال رسیده است.

نقدینگی شامل مجموع پول و شبه‌پول است که هر دو نقش مهمی در اقتصاد دارند و رفتار متفاوتی از خود نشان می‌دهند. در این دوره، هر دو بخش پول و شبه‌پول افزایش چشمگیری داشته‌اند، اگرچه شبه‌پول با سهم بیشتری، بخش عمده نقدینگی را تشکیل داده است.

«پول» به بخش نقدی و کاملاً در دسترس نقدینگی اشاره دارد که شامل اسکناس، سکه و موجودی حساب‌های جاری و سپرده‌های دیداری است که افراد می‌توانند فوراً برای خرید کالا و خدمات از آن استفاده کنند. آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲، میزان پول به‌طور مستمر افزایش یافته و از حدود ۱۶۳۰ هزار میلیارد ریال به ۱۹۱۴۷ هزار میلیارد ریال رسیده است. این افزایش معمولاً ناشی از نیاز افراد و بنگاه‌ها به نقدینگی بیشتر برای انجام فعالیت‌های روزمره و تغییرات تورمی است.

اما «شبه‌پول» که بخش دیگری از نقدینگی را تشکیل می‌دهد، به سپرده‌های بلندمدت یا مدت‌دار و حساب‌های پس‌انداز اشاره دارد که نسبت به پول، نقدشوندگی کمتری دارند. این وجوه به‌راحتی و در لحظه قابل تبدیل به وجه نقد نیستند و معمولاً در حساب‌های بانکی نگهداری می‌شوند که برای مدت معینی قفل شده‌اند. افراد به این دلیل وجوه خود را در شبه‌پول قرار می‌دهند که غالباً نرخ بهره به این نوع سپرده‌ها تعلق می‌گیرد، بنابراین سودآوری نسبتاً بیشتری برای آن‌ها به ارمغان می‌آورد. آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی نشان می‌دهد که شبه‌پول در طول این دوره از حدود ۱۰٬۹۰۴ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۵ به بیش از ۵۹٬۶۲۸ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است.

آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی نشان می‌دهد که شبه‌پول نسبت به پول، تأثیر کمتری بر تورم لحظه‌ای دارد، زیرا به سرعت وارد جریان اقتصادی نمی‌شود. در واقع، شبه‌پول از نظر سیاست‌گذاران اقتصادی ابزاری برای کنترل تورم و مهار آثار منفی افزایش نقدینگی به شمار می‌آید. زمانی که افراد سرمایه خود را در سپرده‌های بلندمدت و شبه‌پول نگهداری می‌کنند، تمایل کمتری به خرید فوری کالا و خدمات دارند و بنابراین، فشار تورمی کاهش می‌یابد.

در مجموع آمار میزان ترکیب اجزای نقدینگی نشان می‌دهد، ترکیب بالای شبه‌پول در نقدینگی ایران نشان‌دهنده نقش مهم این بخش در کنترل تورم و مدیریت جریان نقدینگی است. البته، هرگونه تغییر در سیاست‌های پولی و نرخ بهره بانک‌ها می‌تواند ترکیب پول و شبه‌پول را دستخوش تغییر کند. به عنوان مثال، در صورت کاهش نرخ بهره سپرده‌های بلندمدت، تمایل افراد به نگهداری پول در حساب‌های جاری افزایش یافته و نسبت پول در نقدینگی بیشتر می‌شود که به افزایش تقاضا و تورم منجر خواهد شد.

برای کسب اطلاعات و آمارهای بیشتر در حوزه‌‌ی اقتصاد کلیک کنید.

آمارهای مرتبط:

آمار بازارهای صادراتی کاهشی (سال 1402)

آمار حجم و ارزش صادرات ایران (سال 1402-1401)

آمار حجم و ارزش واردات ایران (سال 1402-1401)

نمای کلی آمار

بازه آماری

1395 تا 1402

تاریخ بروزرسانی

آمارهای مرتبط